Istoria locului

salonti69Comuna Spring cu cele 4 localități componente: Spring, Drașov, Cunța și Vingard, este asezată în partea de sud-est a teritoriului județului Alba, în Podisul Secașelor, la o distanță de 40 km față de municipiul Alba-Iulia și 24 km față de orașul cel mai apropiat – Sebeș.

Complexul Salonti este amplasat între trei mari atracţii ale satului Draşov fiecare loc având o istorie de sute de ani. Ghergheleul, Sărăturile şi Gorganea.

Bătrânii satului povestesc că dealul Ghergheleu ar fi fost făcut de către oameni cu ajutorul carelor de boi realizând o movilă de cca 50 m înălţime şi având un total de 6 ha teren cu sute de ani în urmă, dar o importanţă foarte mare ar fi avut de prin anii 1891 când a aparţinut familie Teleki Arpad (fostul ministru al agriculturii în zona Ardealului din acea perioadă).  Acesta ar fi fost proprietarul terenurilor din zonă având la Draşov chiar şi o fabrică de postav (aceasta ulterior fiind mutată la Cisnădie). Dealul Ghergheleu era locul de întâlnire al tinerilor din Draşov, aceştia întâlnindu-se pe platforma din vârful dealului la hora tradiţională, fiind acompaniaţi de fanfara din sat sau de câte un ceteraş de cele mai multe ori adus de la Gârbova. Grofu Teleki a fost alungat în jurul anului 1918 din sat împreună cu familia şi a stat o perioadă la Cluj revenind după câţiva ani din nou la Draşov unde şi rămâne până se înbolnăveşte şi este dus la Sibiu unde a încetat din viaţă în anul 2006.

Copii grofului Arpad au vizitat Draşovul (ei fiind stabiliţi în State) şi chiar dacă se aflau la o vârstă destul de înaintată (79-80 ani) aceştia şi-au amintit cu drag de colegii de şcoală de la Draşov. Se mai specifică de asemenea de către bătrânii satului că undeva în dealul Ghergheleu s-ar afla o comoară îngropată chiar de grofu Teleki însuşi.

Oamenii satului ştiu de existenţa apei sărate iar bazinele cu apă sărată din cadrul complexului nu sunt o noutate pentru oamenii mai în vârstă din sat care şi-au săpat o grotă cu zeci de ani în urmă şi obişnuiau să facă împachetări cu nămol şi să se scalde în grotă cu apă sărată cunoscută de săteni sub numele de Răstoaca lui Chirilă. Chiar şi groful Teleki şi-a construit o piscină în care obişnuia să facă băi cu apă sărată împreună cu familia. Efectele curative ale nămolului sunt cunoscute de către săteni şi de asemenea se ştie tot de la aceştia că în timpul celui de al doilea Război Mondial nămolul din zonă era transportat cu carul cu boi până în Cunța şi apoi era trimis cu trenul în Austria fiind folosit la tratarea rănilor. De asemenea apa sărată din Draşov era folosită de către gospodinele satului la pleava pentru animale, la făcutul pâinii şi la conservarea murăturilor peste iarnă, acestea  având un conţinut mărit de sare.

complex